Pravljična dežela ŠIROKOLANDIJA

Širokolandija je pravljična dežela umeščena v gozdni rob, kjer so izdelane skulpture, igrala in objekti predvsem iz recikliranih in zavrženih materialov. Nahaja se 500m nad turistično kmetijo Široko. Nudi brezskrbno igro in čudovit razgled.
Zgodba s Širokolandijo se je začela v času koronske pandemije. Z robidovjem prepleteno pobočje smo nameravali očistiti in uporabiti za travnik. Toda ob čiščenju se je kmalu pokazala čarobnost pobočja. Razkrile so se nežne breze, čudovit razgled na dolini, ki sta ju izklesali Soča in Idrijca. Pokazala se je pravljična dežela, ki je tu že od nekdaj.
Strmo pobočje smo preoblikovali v otrokom prijazno okolje. Iz zavrženih materialov smo zgradili pravljični hiški, tobogan, glasbila, gozdna bitja. K soustvarjanju smo povabili lokalne umetnike. Sprožil se je plaz domišljije, v glavah se nam je pridružil dobrodušni velikan Lomastež, pobočje je dobilo ime Širokolandija. Kot bi gozd šepetal zgodbe iz pravljičnega sveta, so začele nastajati Lomasteževe pripovedi o njegovih prijateljih iz gozda. Pripravil nam je lov za zakladom in z njegovo pomočjo otroci spoznavajo živalske sledi. V lov za zakladom se lahko podajo mladi raziskovalci brez spremstva staršev. Vodi ga animator, ki ob raziskovanju živalskih sledi pripoveduje živalske zgodbe in uganke. Na koncu lova za zakladom so otroci nagrajeni z majhnim presenečenjem, ki jim ostane v trajen spomin na pravljično deželo Širokolandijo.
Širokolandija je tista dežela, kjer otroci začutijo naravo, njeno pravljičnost, spoznajo, da za igro ne potrebujejo dragih naprav. V Širokolandiji se tudi odrasli počutimo kot otroci. Privoščimo si spust po toboganu, gugalnice s katerih se vidi daleč po dolinah Idrijce ali Soče, majhne hiške, kjer pripraviš domišljijsko pojedino, ptičje hiške v katerih se zvalijo čisto pravi ptički.

Turistična kmetija Široko
Izletniški in stacionarni turizem
Tolminski Lom 41a
5216 Most na Soči

+386 (0)5 388 72 20
+386 (0)31 252 786

tksiroko@gmail.com

Sobota od 12.00 do 21.00
Nedelja od 12.00 do 21.00
Prazniki od 12.00 do 21.00

Na dan 1.januar in 1.november ne obratujemo!